måndag 25 oktober 2010

3 eller 5 minutersmetoden

Kanske är det dax att testa denna metod?

Metoden går ut på att lära barnet att inte behöva tröstas på något speciellt sätt vid insomnandet. Då barnet har lärt sig att somna själv så vaknar det heller inte så lätt när det sedan lämnas att sova för sig själv. Namnet kommer av att man under avvänjningen går in till barnet var femte minut då det ännu inte har sommat och visar att man inte har övergett det, men undviker tydlig kroppskontakt och ett tröstande beteende.

Metoden kan tillämpas från ca fem månaders ålder, då barnet har börjat utveckla en dygnsrytm och kan sova utan att vakna för att äta.


Funderar dock på den där biten med att undvika kroppskontakt. Är det inte så att barnet känner trygghet om man stryker honom/henne över kinden och på så vis lugnar sej snabbare och somnar? Det låter vettigt i mina öron i alla fall.
När man läser på olika föräldraforum och i olika bloggar så verkar de flesta hitta sina egna sätt att få sina barn att sova hela nätter. Återkommande är dock pratet om 3 el 5 min metoderna och det verkar fungera för de flesta. det gäller väl att ha tålamod i några dagar tills barnet vant sej vid de nya rutinerna.

Inga kommentarer: